Eikenboom spontaal gevallen


Als ik tien minuten eerder op mijn fietsje was gearriveerd had ik een grote kans om door een flinke woudreus te zijn geveld. Op zaterdagmiddag 31 augustus brak de stam van een enorme eik spontaan af op een hoogte van ongeveer 7 meter. Het bospad bovenlangs de tuinen op de Parkweg werd geheel afgesloten. Het raster en de poort van tuin 122 werden vernield en een schuur bedolven onder de takken.  Tuin 122 was een ravage. 

De oorzaak is niet duidelijk; er was geen wind van betekenis laat staan een storm. De grote bomen aan het pad hebben zware takken die overhangen naar het zuiden over de tuinen. Aan de zijde van het bos zijn er veel minder takken. Bovendien zijn er een aantal bomen begroeid met klimop. Zo ook deze boom.
Vorig jaar is, na een melding aan de gemeente, een houthakkersploeg met hoogwerkers een week bezig geweest om een aantal laaghangende en dode takken te verwijderen. Dit blijkt niet afdoende. In het voorjaar is ook al een flink deel van een grote boom afgebroken ter hoogte van tuin 111. Een week terug brak een forse tak van een beuk op de parkeerplaats bij scouting af.
In een gesprek met Jeroen Glissenaar, de parkbeheerder van de gemeente, werd onze zorg geuit: kunnen we nog wel veilig in onze tuin zitten? Zullen er niet meer takken of zelfs hele bomen afbreken en omvallen? Jeroen kende de oorzaak niet. Mogelijk is het een combinatie van de droogte en een draaiwind. In Sonsbeek zijn de afgelopen week ook al een aantal takken gevallen en moesten een aantal bomen worden geveld. Als je alle bomen die een gering risico betekenen zou omhakken bleef er niet veel meer over van Sonsbeek en Zijpendaal. Hij legde uit dat bomen die aan een bosrand staan het licht opzoeken en zwaardere takken ontwikkelen aan de lichtzijde. Dat betekent niet dat de kans op omvallen toeneemt. De boom corrigeert de balans door aan de andere zijde een sterk wortelstelsel te ontwikkelen.
Het kapotte raster zal door een hekwerkspecialist worden gerepareerd en ook de schade van tuin 122 zal worden vergoed.

Ries van Dijk

Geen opmerkingen: