Tuinoverpeinzingen 20 September

Morgen begint de herfst en dat is goed te merken in de tuin. De oogst loopt terug, ik ben tenminste snel klaar deze ochtend. Toch nog een behoorlijke oogst aan fruit, appels, bramen, herfstframbozen, de laatste blauwe bessen en mijn eerste blauwe druiven. Ik heb ze in de tuin al voorgeproefd en ze zijn klein maar fijn. Ook zijn er nog voldoende bloemen maar het worden wel al echte herfstboeketten. Voordeel van de herfst en de winter is dat je na een uur werken duidelijk verschil ziet en er tijd is voor de onderhoudsklussen.
Ik heb al een paar weken weinig tijd om naar de tuin te gaan en dat kun je zien. Ook vandaag heb ik weinig tijd en maak vooral een paar klusjes af die zijn blijven liggen. Ik snoei de laatste takken van de halfstam pruimenboom, ik had in augustus geen zaag bij me en daarna was het steeds te nat. De takken van de stokoude Jonkheer van Tess liggen nog steeds op het pad. Ik weet niet meer of ik de takken van rode bessen op de composthoop mag doen of dat ik ze uit de tuin moet halen. Of mag je de takken van zwarte bessen niet verwerken? Toch even nakijken en dan direct ook nagaan of de vereniging dit jaar weer de mogelijkheid biedt om snoeihout gezamenlijk te verzamelen en af te voeren.
Er zijn een paar dingen die ik met buren moet overleggen. De  hoogstam perzik van de buurman hangt gezellig over mijn tuin, de perziken worden niet rijp en zijn keihard  als ze vallen. Het wordt lastig plannen wat ik waar neer zet vanwege de perzik. De buurman vertelt dat de perzik eruit gaat deze winter. Mooi zo. Dan nog afspreken wanneer de stalmest besteld kan worden. We willen het met drie buren samen doen, dat vraagt even overleg in verband met de drukke agenda's. Van deze buren zie ik niemand, dan thuis maar even een rondje gaan bellen.
Een klusje dat al langer blijft liggen is het gemeenschappelijke pad. Ik denk aan mijn 83 jarige moeder die in de winter als het gesneeuwd heeft nog steeds haar trottoir schoon maakt onder het motto: als iedereen zijn stoep schoon houdt, is de hele straat schoon. Ik kijk naar mijn eigen tuin maar begin toch aan het pad.
Deze week heb ik meer tijd om in de tuin te werken en maak een lijst van klusjes. Ik zie dat ik kalium en kalk nodig heb. Thuis kijken of het daar nog is en anders de voorraad aanvullen. De uitlopers en oude bladeren van de aardbeien heb ik verwijderd maar ze zijn vrolijk verder gegaan met veel nieuwe uitlopers en die moeten eraf. Ik heb al uitlopers gebruikt om de gaten op te vullen, die zijn goed aangeslagen. De zomerframbozen kunnen gesnoeid en de nieuwe uitlopers aangebonden. Dat wordt hoog tijd, de nieuwe uitlopers versperren het pad.
Ik heb net mijn oogst ingepakt als de telefoon gaat.  Mijn belt om mij eraan te herinneren dat ik beloofd heb om 12.00 uur thuis te zijn. Ik sluit af en met een fris hoofd ga ik naar huis.

Leontien.

Geen opmerkingen: