Tuinoverpeinzingen 4 oktober 2015

Weer een geweldige dag. Al de hele week mooi weer en ik had ook tijd om naar de moestuin te gaan. Bij het binnenkomen, hoor ik mijn buurvrouw al vlijtig haar heg knippen. Daar is ze de hele week al mee bezig; 20 meter meidoorn, 15 meter beuk en 5 meter liguster is een hele klus.Ze zegt dat het de laatste loodjes zijn en ik moet zeggen: het ziet er weer prachtig uit. Net als mijn herfstasters die volop bloeien. Ik geeft de buurvrouw een grote bos; ik vind dat ze het verdient. Gelukkig is er aan het einde van de maand de mogelijkheid om van haar snoeiafval af te komen via de vereniging. De stekels van de meidoorn wil ze liever niet in haar composthoop.

Ik ben nog niet klaar met het snoeien van de zomerframbozen. Het lijkt erop dat de herfstframbozen verwilderen en de zomerframbozen aan het verdringen zijn. Natuurlijk is het fijn om in september nog frambozen te hebben maar zoveel hoeft nou ook weer niet. Eerlijk gezegd vind ik ze niet heel erg lekker, ik heb ze  vooral om het zacht fruit seizoen te verlengen. Samen met bramen is het een goede combinatie. Eerst maar eens de hele handel snoeien en dan de schade opnemen. Een van de leuke dingen in het najaar is het uitzoeken van nieuwe soorten voor de tuin. Thuis maar alvast eens rondkijken op het internet wat er aan interessante soorten frambozen zijn die een plaatsje in de tuin kunnen krijgen.

Een roodborstje houdt mij gezelschap bij de najaarsklus bij uitstek: het verwijderen van het onkruid bij de vaste planten. Omdat met name de bessen nogal ondiep wortelen, komt dat neer op heel veel wieden. Nu de onkruiddruk minder wordt, valt het kweekgras extra op en het opsporen en verwijderen van de melkwitte wortels gaat dan ook het hele najaar door. In de meeste artikelen over onkruid wordt vooral benadrukt dat ieder stukje wortel dat blijft zitten, weer uitloopt. Ik bekijk het positief: ieder stukje dat eruit is, kan niet meer uitlopen. En de geweldige drang om uit te lopen komt in deze tijd goed van pas. Ze verraden zichzelf binnen twee weken en ik weet ze weer te vinden.
Een ander klusje is het afbreken van de ondersteuning van de bonen en snijbonen. Ze zien er beide niet meer uit. Toch kunnen snijbonen tot aan de nachtvorst bonen blijven produceren, maar dit jaar zijn ze dat niet van plan.  De bonenstruiken gaan eerst nog op het stukje waar de tuinbonen hebben gestaan. Ik  geef er de voorkeur aan om de aarde bedekt te houden, mulchen is een goede manier om onkruid tegen te gaan.

Leontien

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een leuke stukjes van Leontien!