Tuinoverpeinzingen 13 december 2015


Ik heb nog even gebruik gemaakt van het droge weer om een grote hoeveelheid GFT van huis naar de moestuin te brengen. Ik vind het jammer om zoveel afval dat goed gecomposteerd kan worden weg te doen via de groene bak. Mijn man vindt het iets minder, zeker nu ook de koffiedrab en de theebladeren apart ingezameld worden.
Het is voor het goede doel: mijn blauwe bessen aan hun zure grond helpen.

Het is al weer enige tijd geleden dat ik in de krant heb gelezen dat tuinturf in de gebieden waar het vandaan komt een ware ramp voor de omgeving betekent. De auteur had gelukkig wel een oplossing. Gebruik koffiedrab en theebladeren in plaats van turfmolm te om de grond zuur te maken. Het is inderdaad meer werk thuis, maar het resultaat is er: de blauwe bessen waren geweldig dit jaar.
Ook nog de plekken van de nieuwe spilvormpjes bepaald en het definitieve aantal. Ik ga voor 6, de appel halfstam heeft ook nog ruimte nodig. De grond moet nog voorbereid worden en ik moet nog even controleren of ik alles daarvoor heb. Dan kunnen eind december of begin januari de boompjes besteld worden. Dit is wel een leuk werkje: uitzoeken wat ik precies wil hebben en wat past op de bedachte plek.  Het worden in ieder geval een paar appelboompjes en pruimen maar een of twee meer exotische fruitboompjes zal ik wel niet kunnen weerstaan.
Er is meer dan voldoende werk  in de tuin omdat ik geen lege tuin heb in de winter. Veel fruit moet in de winter gesnoeid, het snoeiafval moet opgeruimd, het kweek blijft een aandachtspunt. Als eerste moet de druif gesnoeid, maar ik vind het nog erg warm om dat al te doen. Maar erg lang wachten kan niet meer, dan komt er al weer druk op te staan en gaat hij bloedden. Zodra de temperatuur daalt, toch maar doen. Dan kan ook het klimrek voor de druif opnieuw gemaakt, ik zag dat de harde wind van vorige week huis gehouden heeft.
Toch kan het leukste werkje van de winter lekker thuis gebeuren. Het maken van de plannen voor het volgende seizoen. Ik wacht dan ook met smart op de catalogus van Garant. Niet alleen voor de korting die we krijgen via de inkoopcommissie maar vooral ook vanwege de vele geweldige foto’s. Wat wil ik wel, wat niet. Ga ik nieuwe dingen uit proberen of ga ik juist voor het bekende? Uiteraard speelt de voorkeur van man en zoon ook mee. Meiknolletjes zijn bijvoorbeeld erg favoriet, net als de snackkomkommers. Zelf wil ik graag peulen en sugar snaps….ik zie alweer een fantastische tuin voor me. Die er heel even zomaar  is. Maar dan ben ik al snel weer met beide benen op de grond. Het komt er niet van zelf, moestuinieren is een hobby die veel tijd vraagt. En een hobby waar ik erg blij van word.
Het is leuk om de eerste tekenen van het voorjaar al te zien: het blad van de blauwe druifjes staat boven de grond, de neuzen van sneeuwklokjes steken al boven de grond.

Leontien

Geen opmerkingen: